flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Україні розпочато роботу зі створення моделі зразкового суду

20 вересня 2018, 12:57

19 вересня 2018 року у Вищій раді правосуддя відбулася робоча зустріч із представниками та міжнародними експертами Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції і правосуддя в Україні (ПРАВО-JUSTICE)» з метою обговорення подальших кроків співпраці щодо створення та забезпечення функціонування модельних судів.

Зокрема, експерт Проекту Даріуш Сєліцкий презентував бачення реалізації одного зі складових компонентів Проекту, що полягає в обранні декількох судів в Україні, на базі яких будуть створені модельні суди («The Model court of the Ukrainian Judiciary»).

Експерт наголосив, що модельні суди повинні стати «маяками» судової реформи в Україні та продемонструвати здатність судової системи змінюватися. За його словами,робота здійснюватиметься у таких напрямах: безпека судів, удосконалення послуг суду та їх практична реалізація під час розгляду справ в судовому засіданні.

Зокрема, Даріуш Сєліцкий зауважив, що модельні суди матимуть найсучаснішу систему безпеки приміщень, а також фізичні можливості надання відповідної інформації та послуг особам, які звертаються до суду.

Програма «The Model court of the Ukrainian Judiciary» ґрунтується на зручних та реалістичних рішеннях для її імплементації по всій Україні, розроблена на основі напрацювань колег, що відвідували різні суди в Україні протягом певного періоду, зазначив Даріуш Сєліцкий.

Після втілення запропонованих змін, вважає експерт, внутрішні робочі процеси в судах та їх організаційна структура будуть оптимізовані відповідно до кращих міжнародних практик.

Під час презентації міжнародний експерт висловив думку про необхідність залучення українських експертів як із числа Вищої ради правосуддя та Державної судової адміністрації, так і суддів, що не входять до складу цих організацій, але мають досвід та бачення шляхів реформування судів в Україні, до роботи над обранням судів для реформування їх у зразкові та реалізацією етапів функціонування таких судів.

Голова ВРП Ігор Бенедисюк наголосив на необхідності обрання модельних судів із числа судів загальної юрисдикції на базі укрупнених місцевих судів, які мають нижчий порівняно з іншими судами рівень технічного і фінансового забезпечення та охоплюють найбільшу кількість учасників.

Керівник секретаріату ВРП Сергій Пушкар зауважив, що імплементація роботи модельних судів допоможе створити покрокову інструкцію для поширення такого досвіду в судах по всій Україні.

Вища рада правосуддя зацікавлена досягти успіху у впровадженні вказаного компонента реалізації Проекту, втілення якого стане показником рівня співпраці ВРП з Проектом.

Від Проекту Європейського Союзу «Підтримка реформ у сфері юстиції і правосуддя в Україні (ПРАВО-JUSTICE)» участь у зустрічі взяли головний міжнародний експерт Проекту Анна Адамська, міжнародні експерти Проекту Марі-Франсуаз Вердан та Даріуш Сєліцкий, національний експерт Проекту Денис Пащенко, перекладач Сімона Тевольде.

Вищу раду правосуддя представляли Голова ВРП Ігор Бенедисюк, керівник секретаріату ВРП Сергій Пушкар, начальник відділу міжнародного співробітництва секретаріату ВРП Владислав Гуртенко, головний спеціаліст цього відділу Дар’я Богатчук, головний спеціаліст відділу оприлюднення та аналізу публічної інформації управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності секретаріату ВРП Ксенія Савілова.

 Джерело: офіційний сайт Вищої ради правосуддя