flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ЗВЕРНЕННЯ Шосткинського міськрайонного суду до ДЕПУТАТІВ Шосткинської міської ради!

04 травня 2023, 15:10

 

17 березня 2023 року закінчився термін повноважень присяжних (мешканців громади, які залучаються до здійснення правосуддя) Шосткинського міськрайонного суду Сумської області.

Оскільки списки присяжних формуються Шосткинською міською радою на три роки і затверджуються рішенням сесії, з метою недопущення зупинення здійснення правосуддя, 01.02.2023 територіальне управління Державної судової адміністрації України в Сумській області звернулось з поданням до Шосткинської міської ради про відбір та затвердження списку присяжних Шосткинському міськрайонному суду Сумської області.

На жаль, голосів для затвердження списку на засіданні сесії Шосткинської міської ради, яке проводилось у березні цього року, забракло. Депутати залишили Шосткинський міськрайонний суд Сумської області без присяжних.

Наразі 05 травня 2023 року планується проведення чергової сесії Шосткинської міськради, у зв’язку з чим суд звертає увагу місцевих обранців на наслідки, до яких призведе незатвердження присяжних, участь яких у розгляді окремої категорії судових справ є обов’язковою.

По-перше, вказана обставина змусить Шосткинський міськрайонний суд Сумської області передати справи, які перебувають на розгляді у суді і в яких участь присяжних є обов’язковою, до іншого найбільш територіально наближеного суду (стаття 31 ЦПК України), тобто до Ямпільського районного суду Сумської області, який ще ближче знаходиться до кордону з рф і це ще більше наражатиме наших мешканців на небезпеку потрапляння під ворожі обстріли.

По-друге, це покладе додаткові витрати на цих громадян (кошти на квитки, найм транспорту тощо), оскільки саме до цього суду в подальшому доведеться їздити учасникам указаної категорії справ, свідкам для участі у їх розгляді. А це найбільш вразливі категорії населення нашої громади, зокрема це:

- сім’ї зниклих безвісті військовослужбовців-захисників, які вже пройшли кола пекла в пошуках своїх рідних, - для визнання особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою;

- громадяни, які мають бажання усиновити дитину, - для вирішення питань усиновлення;

- громадяни, які мають в родині членів сім’ї з психічними розладами, - для визнання особи недієздатною та поновлення дієздатності тощо.

Це не є вичерпним переліком мешканців нашої громади, кому доведеться зазнавати незручностей при здійсненні захисту своїх прав та інтересів. При цьому передача таких категорій справ до іншого суду зменшить навантаження на суддів Шосткинського міськрайонного суду, які мають найбільше навантаження по Сумській області за кількістю справ, що надійшли на розгляд на одного суддю. Але це створить значні проблеми і складнощі для зазначеної вразливої категорії громадян.

Переймаючись можливими труднощами мешканців нашого міста, суд закликає місцевих депутатів проявити підвищену увагу до інтересів і долі своїх виборців і відповідально підійти до питання затвердження списку присяжних Шосткинському міськрайонному суду Сумської області.

Для безперебійного здійснення правосуддя у справах за участі присяжних, Шосткинський міськрайонний суд потребує наявності у списках присяжних не менше 15 осіб.