flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги юридичних осіб приватної форми власності!

21 лютого 2024, 08:24

Звертаємо увагу, що з 21 лютого 2024 року наявність електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі є обов’язковим і для всіх юридичних осіб приватної форми власності, які беруть участь в цивільних та адміністративних справах.

Це передбачено Законом України № 3200-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами».

Як повідомлялось раніше, обов’язок щодо реєстрації електронних кабінетів в ЄСІТС згідно Закону України № 3200-ІХ виникає поетапно. 

З 18 жовтня 2023 року такий обов’язок впроваджено в цивільному та адміністративному судочинстві для адвокатів, нотаріусів, державних та приватних виконавців, арбітражних керуючих, судових експертів, органів державної влади та інших державних органів, органів місцевого самоврядування, а також інших юридичних осіб, а з 21 лютого 2024 року –  для юридичних осіб приватної форми власності.

Електронний кабінет надає можливість обміну (надсилання та отримання) документами (в тому числі процесуальними документами, письмовими та електронними доказами тощо) між судом та учасниками судового процесу, а також між учасниками судового процесу. Електронна ідентифікація особи здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису чи інших засобів електронної ідентифікації, які дають змогу однозначно встановити особу.

Наслідки невиконання обов’язку суб’єкта щодо реєстрації електронних кабінетів в ЄСІТС визначені процесуальним законом. Зокрема, закон прямо передбачає, що суд постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху у разі, якщо позовну заяву подано особою, яка зобов'язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його. У випадку неусунення вищевказаних недоліків та неподання доказів реєстрації електронного кабінету в ЄСІТС суд повертає відповідну заяву чи скаргу без розгляду. Також суд одразу повертає без розгляду заяву (в т.ч. про забезпечення позову чи доказів), клопотання чи заперечення її заявнику у разі, якщо вони подані особою, яка зобов'язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його. Суд має право не приймати відзив на позов, апеляційну або касаційну скаргу, пояснення третіх осіб та вирішити справу за наявними матеріалами, якщо такі документи подані особою, яка не зареєструвала електронний кабінет і не навела поважних причин невиконання такого обов'язку. Іншим негативним наслідком нереєстрації кабінету може бути те, що така особа не отримає вчасно копій документів, які мають бути відправлені їй іншою стороною в силу процесуального закону (позовна заява, відзив, клопотання тощо). Закон знімає обов'язок зі сторони щодо відправлення документів у паперовій формі іншій стороні, яка мала зареєструвати свій електронний кабінет. Тобто, у випадку реєстрації кабінету, сторона б отримала документи за допомогою системи ЄСІТС. Цей перелік процесуальних наслідків не є вичерпним.

Зареєструвати електронний кабінет в ЄСІТС можна за посиланням: https://id.court.gov.ua.

Із порядком реєстрації Електронного кабінету можна ознайомитись у розділі 4 «Реєстрація та авторизація користувачів» Інструкції користувача Електронного суду ЄСІТС за посиланням: https://is.gd/y5sLfZ

Джерело: офіційний сайт Вищої ради правосуддя

https://hcj.gov.ua/news/reyestraciya-elektronnyh-kabinetiv-v-yesits-dlya-uchasti-v-cyvilnyh-ta-administratyvnyh