flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВС висловився щодо права дружини, з якою проживає дитина, на утримання в разі розірвання шлюбу

25 червня 2018, 17:00

Суди розглядали справу за позовом особи про розірвання шлюбу та стягнення аліментів. Позивач просила суд стягнути з відповідача аліменти також і на її утримання у розмірі 1/5 до досягнення дитиною трьох років, посилаючись на те, що дитина після припинення шлюбних відносин залишається проживати з нею та вона потребує матеріального забезпечення.
Суд першої інстанції задовольнив позов. Суд врахував матеріальний стан та доходи сторін, те, що дитині сторін не виповнилось трьох років, а відповідач має можливість надавати матеріальну допомогу на утримання дружини у розмірі 1/5 частини його сукупного доходу.
Апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції та відмовив у позові в частині стягнення аліментів на утримання позивача.
Суд апеляційної інстанції зазначив, що на час пред'явлення позову позивачем, яка є студенткою медичного університету, не надано належних та допустимих доказів спільного проживання з дитиною, що є обов'язковою умовою для стягнення аліментів на утримання дружини, оскільки дитина проживає з бабою та дідом.
Згідно з довідкою медичного університету позивач була зарахована на медичний факультет навчального закладу за денною формою навчання та орієнтована дата закінчення навчання - червень 2019 року. Відповідно до листа служби у справах дітей дитина проживає разом із дідусем та бабусею (батьками матері), а мати дитини навчається на четвертому курсі денної форми навчання медичного університету та проживає у гуртожитку у м. Харкові, приїжджає до м. Чернігів лише на вихідні, забрати дитину до себе можливості не має.
ВС не погодився з рішенням апеляційного суду, а рішення суду першої інстанції визнав вірним.
Суд касаційної інстанції звернув увагу на те, що відповідно до частин другої та шостої статті 84 СК України дружина, з якою проживає дитина, має право на утримання від чоловіка - батька дитини до досягнення дитиною трьох років і в разі розірвання шлюбу. Згідно з частиною четвертою статті 84 СК України право на утримання дружина, з якою проживає дитина, має незалежно від того, чи вона працює, та незалежно від її матеріального становища, за умови, що чоловік може надавати матеріальну допомогу.
ВС зазначив, що відповідно до частини першої статті 160 СК України місце проживання дитини, яка не досягла десяти років, визначається за згодою батьків. 

Суд касаційної інстанції зауважив, що за домовленістю сторін дитина після припинення шлюбних відносин залишилася проживати з матір'ю.

Частина перша статті 257 СК України передбачає право баби, діда, прабаби, прадіда спілкуватися зі своїми внуками, правнуками, брати участь у їх вихованні.

ВС зазначив, що питання щодо визначення місця проживання дитини з бабою та дідом у судовому порядку не вирішувалося, адже фактично дитина проживає з матір'ю, яка нею опікується, а нерегулярне тимчасове перебування матері у іншому місті у зв'язку з навчанням не може свідчити про їх окреме проживання й про те, що мати не займається утриманням дитини.
А тому суд апеляційної інстанції дійшов помилкового висновку про відсутність підстав для стягнення з відповідача аліментів на утримання дружини на підставі статті 84 СК України (постанова від 13.09.2018 у справі № 750/9224/16-ц).

Джерело: "Українське право"